Miért hasznos egy jól elkészített hajótakaró?

Ezek a praktikus felszerelések, mint a Focktakaró, Lazy Jack, vagy kötéltartó zsákok megkönnyítik, gyorsítják a hajó fel és leszerelését, egy Sprayhood remekül megvédi a bejáratot, a Bimini az égető napsütés és eső ellen is hatásos védelmet nyújt.

A speciálisan téli és nyári célra készített hajóponyváink segítségével megvédheti hajójának felületét, felszerelését, műszereket az időjárás káros hatásaitól, mint a hó, jég, eső, UV sugárzás, vagy porszennyezés ellen, de a madarak is gyakran szennyezik a hajót. Egy jól elkészített hajótakaróval tisztán tarthatja a hajóját, csökkentheti a fedélzet színeinek fakulását, védheti a farészek állapotát, jelentősen mérsékli az elhasználódás ütemét, amiknek javítása később nagyobb költséggel járhat, ezért érdemes a károkat még időben megelőzni.

Tippek a ponyvák használatához

Általános

Soha ne helyezze a ponyvákat piszkos, nedves helyre. Rendszeresen távolítsa el a szennyeződéseket az anyagról egy száraz puha ecsettel, vagy mossa le vizes szivaccsal, semleges szappannal, maximum 30 ° C-on, majd tiszta vízzel öblítse le. Mindig hagyja megszáradni, mielőtt összehajtja, vagy összetekeri. Csiszoló, dörzsölő anyagot soha ne alkalmazzon a tisztításnál.
Mosógépben nem javasoljuk a tisztítást, mivel a szövet elveszíti az vízzáró és UV védő hatását, ezért hamar megfakul, elöregszik.
A téli időszakra javasolt a nyári ponyvákat leszerelni és összehajtva, vagy feltekerve egy száraz, szellős helyen tárolni.

Felszerelés

A focktakaró akkor véd megfelelően, amikor tökéletesen rásimul a vitorlára, nem csapkodja a szél, mivel ez gyengítené a ponyvát és vitorlának sem tesz jót. Az optimális illeszkedés érdekében, a ponyvának a cipzártól függetlenül van egy hevederes, kivitelű összehúzó kötélrendszere, amit javasolt mindig szükség szerint megfeszíteni és rögzíteni. Ezzel elérhető, hogy a takaró teljes hosszúságban illeszkedjen a vitorlához és 1/3-al csökkentse a kerületet. Szeles időben a szomszédos hajókon tartózkodók sem örülnek a csattogó köteleknek, takaróknak. 

baumtakaró is lehetőleg szorosan illeszkedjen a vitorlához, a felszerelt ringliknél, füleknél rögzítse. Az árbocnál a nyakrésznél és az elején a kialakítástól függően cipzározza, tépőzárazza, kösse meg, ne hagyjon lehetőséget, hogy a szél alákapjon. 

A Lazy Jack használata nagyon kényelmes, de figyeljen arra, hogy a tartókötelek megfelelően feszesek legyenek és a cipzár behúzása előtt a feszülések elkerülése érdekében egyenletesen rendezze el a vitorlát. 

A téli és nyári takaróponyva felszerelésénél is fontos, hogy megfelelően legyen alátámasztva és lekötve, elkerülve, hogy a szél alákapjon és törekedni kell arra, hogy az eső, vagy a hó ne gyűljön össze bizonyos területeken.